En fredagkväll med Beethoven

Arrangör: Kulturens hus

13 sep 2024

19:00 - 21:00

Stora salen

280 kr ordinarie, 140 kr studerande.

Isabelle van Keulen & Norrbottens kammarorkester

Musik

Ludwig van Beethoven är utan tvivel en av musikhistoriens viktigaste och mest fascinerande gestalter. Han är sinnebilden för det stora geniet som med tilltagande dövhet och svårmod komponerade några av världens mest älskade musikstycken. Här får vi höra hans enastående vackra och virtuosa violinkonsert som i över 200 år lockat nya lyssnare och fortfarande är en av violinrepertoarens mest älskade. Violinsolist är Isabelle van Keulen, välkänd profil på den internationella musikscenen.

Solist och spelande ledare: Isabelle van Keulen, violin

Ludvig van Beethoven: Violinkonsert i D-dur, op.61
Ludvig van Beethoven: Symfoni nr.8 i F-dur, op.93

Ludwig van Beethoven är utan tvivel en av musikhistoriens viktigaste och mest fascinerande gestalter. Han är sinnebilden av det stora geniet som med tilltagande dövhet och svårmod komponerade några av världens mest älskade musikstycken.

Här får vi höra hans enastående vackra och virtuosa violinkonsert. I över 200 år har den lockat nya lyssnare och är fortfarande en av hela violinrepertoarens mest älskade konserter. Det går helt enkelt inte att stå emot första satsens passionerade laddning, andra satsens milt drömmande atmosfär eller tredje satsens medryckande tema.

Spelande ledare och violinsolist i den storslagna konserten är Isabelle van Keulen. Hon är en välkänd profil på den internationella musikscenen och sedan 2022 konstnärlig ledare för Norrbottens Kammarorkester. Hon har framträtt med flera av världens allra främsta orkestrar: Berlinerfilharmonikerna, Concertgebouw i Amsterdam, Gewandhausorkestern i Leipzig, London Philharmonic Orchestra, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och många fler.

Beethovens symfonier är alla magnifika äventyr som tar lyssnaren med genom stormar och passion, lycka och avsked. Ingen har som just Beethoven heller lyckats utvinna hur mycket som helst ur ett enkelt tema. Symfoni nr 8 anses vara hans mest humoristiska symfoni. Det är musik med charmfulla melodier, rytmiska infall och överraskande accenter. Inget av detta ska dock förväxlas med lättviktighet. Han kallade den själv för ”Min lilla symfoni i F”, och på frågan om varför den inte var lika populär som den sjunde symfonin svarade kompositören: ”eftersom åttan är så mycket bättre”.

Konsertintroduktion

Missa inte konsertintroduktionen som börjar 18.25 i Loungen, plan 5.

En del av Klassiska serien

Konserten är en del av Kulturens hus klassiska serie. Du kan teckna dig för ett abonnemang med sex klassiskakonserter under 2024, just nu till ett mycket förmånligt pris! Läs mer om musikserierna på Kulturens hus här. Självklart kan du köpa biljett till enskilda konserter i respektive musikserie också.

Sidan uppdaterades den 22 maj 2024

Bra att veta inför evenemanget

Biljettkassan är öppen en timme innan evenemanget börjar. Rullstolsplats bokar du via biljettkassan, telefon: 0920-45 59 00. Här kan du läsa mer om tillgängligheten i huset. Garderobsavgiften ingår i din biljett. Tänk på allergiker, undvik starka dofter. Restaurangen och baren är öppen. Restaurangens öppettider hittar du här. Kulturens hus har ett parkeringshus på två plan under huset, du hittar dit från Skomakargatan. Missa inte konsertintroduktionen i Loungen plan 5 med start 18.25.

UPPTÄCK OCH UPPLEV MER

  • aug

    9

    2024

    Tommy Körberg - Grand finale

    Musik

    "Världsklass", "Storslagen", "Slagkraftigt, snabbtänkt och spirituellt", "Pondus och hjärta" – hyllningarna har varit många och hjärtliga från medierna. Publiken har inte kunnat få nog och showen har förlängts gång på gång. Många trogna fans har länge efterfrågat en turné och nu blir det äntligen av – från Malmö i söder till Älvsbyn i norr. I Grand Finale sammanfattar Tommy Körberg sin unika musikaliska karriär och låter publiken följa med bakom kulisserna i sitt omsusade och händelserika liv. En svindlande resa kantad av musikaler, skandaler och schlagerfinaler tillsammans med Sveriges största röst, uppbackad av virtuosa musiker.

  • nov

    21

    2024

    Ken Ring - Musiken

    Musik

    Med några av Sveriges främsta musiker, inklusive den bästa pianisten i Sverige enligt Ken, Mikael Bäck. Den hyllade sångerskan Linnéa Samia Khalil och cellomästaren Åse-Maria Bygland Larsen, tillsammans med legenden Ken Ring, tar denna turné dig på en resa genom livets verklighet. Med Ken Rings senaste album i bagaget är han redo att ge sig ut på vägarna och dela sitt hjärta med publiken, erbjuda en stund av eftertanke om vårt gemensamma liv. "Musiken" - en titel som säger allt. Missa inte denna unika konsertupplevelse som nog blir hans sista turné.

  • okt

    18

    2024

    Magnus Carlsson - It's my party

    Musik

    Under kvällen bjuder Magnus på en hisnande färd genom hans liv och karriär där du får njuta av de största hitsen, de stora publikfavoriterna och utöver det några överraskningar! Allt detta varvas med anekdoter och historier från ett minst sagt händelserikt liv. En sprakande, minnesrik, helkväll som innehåller allt helt enkelt! ”It´s My Party” har premiär hösten 2024 - då festar vi, ni, Magnus och några av Sveriges bästa musiker loss på 28 konserthus och teatrar runt om i landet. ”Det är otroligt häftigt att få fira sin födelsedag tillsammans med sin egen publik på det här sättet. Det blir kanske inte ett regelrätt födelsedagskalas med tårta och ballonger, utan mer en hejdundrande fest med musiken i centrum. För fest ska det bli!" säger Magnus Carlsson själv om den kommande Sverigeturnén.