Två serier med musikaliska upplevelser som räcker hela året.

Nyhet

Snart är det dags för ett nytt år med våra populära musikserier på Kulturens hus i Luleå. Du kan välja mellan två alternativ: Klassiska serien - Norrbottens Kammarorkester med solister och Jazzserien - Norrbotten Big Band med gäster. Eller varför inte maximera guldkanten på vardagen och gå med i båda musikserierna!

Musikserierna bjuder på en färgstark palett av konserter och artister i högklassigt smakfulla nyanser. Under 2024 har vi äran att presentera sex konserter i Klassiska serien och sex konserter i Jazzserien. Läs mer om vad som ingår i serierna nedan och teckna ditt abonnemang i biljettkassan från och med 21 december för att spara hela 40 %. Priserna för årets serier är 1060 kr/serie. Har du båda serierna betalar du 1590 kr totalt.

Allt det här ingår i våra musikserier 2024

  • 40% rabatt på biljetterna
  • Sex konserter av högsta klass
  • Samma plats i salongen
  • Möjlighet att överlåta din biljett om du inte kan gå
  • Epost med aktuellt inför varje konsert
  • Exklusiv konsertintroduktion

I Klassiska respektive jazzserien ingår sex konserter där du får möta både svenska och internationellt framstående musiker längs en vindlande resa med musikaliska kontraster.


Isabelle van Keulen & Norrbottens kammarorkester – Musikens enande kraft
Torsdag 15 februari, 19.00.

Solist och spelande ledare: Isabelle van Keulen, violin

Att musiken är en stark och enande kraft som ger oss möjligheter att förstå och ena varandra har violinisten och dirigenten Isabelle van Keulen tagit fasta på i det här programmet. Hon är en välkänd profil på den internationella musikscenen och sedan 2022 konstnärlig ledare för Norrbottens Kammarorkester. Här möter vi Isabelle van Keulen som solist i georgiske Otar Taktakishvilis härligt suggestiva violinkonsert. Dessutom leder hon Norrbottens Kammarorkester i Valentin Silvestrovs – som våren 2023 flydde från Ukraina – andliga och vackra Silent Music och i Pjotr Tjajkovskijs romantiska och fantasifulla Souvenir de Florence, inspirerad av klimatet och de vackra renässansmiljöerna i Florens.Emil Jonason – klarinettist med rockstjärneaura. Torsdag 18 april, 19.00.

Dirigent: Anna-Maria Helsing
Solist: Emil Jonason, klarinett
Anna-Maria Helsing och Emil Jonason möter Norrbottens kammarorkester.

Han har beskrivits som ”klarinettens Yngwie Malmsteen” och att han har ”en rockstjärnas aura”. Nu får vi uppleva Emil Jonason tillsammans med Norrbottens Kammarorkester och den hyllade finlandssvenska dirigenten Anna-Maria Helsing. Här får han tillfälle att briljera i Emmy Lindströms omtalade klarinettkonsert At the Hills of Hamstead Heath, där vi möter jazziga inslag, klezmer och vidunderligt vackra melodier i ett konsertprogram där den röda tråden är olika miljöer som inspirerat tonsättarna.


Isabelle van Keulen & Norrbottens kammarorkester – En fredagkväll med Beethoven. Fredag 13 september, 19.00.

Solist och spelande ledare: Isabelle van Keulen, violin

Ludwig van Beethoven är utan tvivel en av musikhistoriens viktigaste och mest fascinerande gestalter. Han är sinnebilden för det stora geniet som med tilltagande dövhet och svårmod komponerade några av världens mest älskade musikstycken. Här får vi höra hans enastående vackra och virtuosa violinkonsert som i över 200 år lockat nya lyssnare och fortfarande är en av violinrepertoarens mest älskade. Violinsolist är Isabelle van Keulen, välkänd profil på den internationella musikscenen.


 

Nordiska kammarorkestern i ett gästspel med briljans, kreativitet, energi och
gott hjärta. Torsdag 7 november 19.00.

Dirigent: Ariel Zuckermann
Den israeliske metropoliten Ariel Zuckermann utforskar ständigt den klassiska musikens konstnärliga gränser, vilket återspeglas i fängslande program. Hans tekniska och musikaliska briljans, kreativitet, en-ergi och goda hjärta är något som gjort honom till Nordiska Kammarorkesterns återkommande dirigent, spelande ledare och flöjtsolist. I detta spänstiga konsertprogram möter du honom och orkestern när de lämnat hemmascenen i Tonhallen i Sundsvall för att möta just dig på Kulturens Hus i Luleå.

 


Isabelle van Keulen ensemble & Norrbottens kammarorkester – Hyllad ensemble fångar tangons själ. Torsdag 14 november, 19.00.

Isabelle van Keulen, violin. Christian Gerber, bandoneon. Ulrike Payer, piano. Rüdiger Ludwig, kontrabas.

Tangon vibrerar av vild passion, extas och smärta. Isabelle van Keulen och hennes tangoensemble tillsammans med Norrbottens Kammarorkester ger ett unikt tillfälle att få höra Ástor Piazzollas musik med solister och musiker på högsta internationella nivå. Ástor Piazzolla var en av Argentinas viktigaste kompositörer. Han spred sin version av tangon över världen och in i de musikaliska finrummen. Hans musik representerar Buenos Aires själ, människorna och deras sätt att leva sina liv.

En upplevelse som både utmanar och berör - Eduardo Strausser & Norrlandsoperans symfoniorkester. Fredag 22 november, 19.00.

Dirigent: Eduardo Strausser
Gästspel: Norrlandsoperans symfoniorkester

Säsongen med klassiska serien avslutas med ett besök från Umeå och Norrlandsoperans symfoniorkester. Gästspelet leds av orkesterns nye chefsdirigent och programansvarige, Eduardo Strausser som tillträder sin roll hösten 2024. Han är född i Brasilien men är sedan några år tillbaka bosatt i Berlin. Strausser är en internationellt eftertraktad dirigent som framgångsrikt jobbat över hela världen. Nu ska han bjuda publiken i Kulturens hus på en fantastisk konsertupplevelse som både utmanar och berör.

Ida Sand feat. Ola Gustafsson och Norrbotten Big Band – Rhytm&blues möter tajt storband. Lördag 27 januari, 19.00.

När Ida Sand och hennes äkta hälft gitarristen och f.d Luleåbon Ola Gustafsson återigen slår sig samman med Norrbotten Big Band bär det spikrakt av till New Orleans-svänget. Tänk brassband, marschband, festivaler och parader. Tänk klassiker som When the Saints Go Marching In till hjältar som Dr John och många andra. Arren varierar från gammalt till nytt och mitt i myllret står brasset, som kommer att vara centralt.

Det är inte första gången Ida Sand och Ola Gustafsson samarbetar med Norrbotten Big Band och här knyter de nu hårdare an till sina rötter och låter rhytm & blues möta det tajta storbandet med urstarka solister och lekfulla upptåg. Tillsammans utlovar de en konsert som blir lika mycket fest som succé och som helt säkert kommer att bjuda på en och annan överraskning. Så spänn fast säkerhetsbältena – här kommer det att gå undan!

Allt under ledning av Norrbotten Big Bands konstnärlige ledare Joakim Milder.

 

Nine Sparks Riots & Norrbotten Big Band. En mix av hiphop och funk – i jazzig förpackning. Lördag 23 mars, 19.00.

Nine Sparks Riots – trombonisten & Norrbotten Big Band-musikern Kristian Perssons musikaliska kärlek och projekt – har gjort succé inte bara på streamingtjänster med miljontals lyssningar, utan även i samarbete med Norrbotten Big Band. Nu öppnar de för ett nytt program med köttigare arr, tyngre och fler lager i blåset – allt enligt Kristian Persson, alltid med hatten på och med ett osannolikt drag i blåset. Förutom storbandet utlovar han här en mix av hiphop och funk – allt i jazzig förpackning och förgyllt av bandets bägge vokalister Graciela Chin A Lois och Joanne Nugas mäktiga stämmor.Michael Mayo och Norrbotten Big Band – En av världens bästa jazzvokalister möter Norrbotten Big Band. Lördag 18 maj 19.00.

Sångaren Michael Mayo föddes rakt in i jazz- och musikmyllan. Föräldrarna heter Valerie Pinkston (sång-erska bakom bland andra Diana Ross, Beyoncé, Ray Charles) och saxofonisten Scott Mayo (Earth Wind & Fire, med fler). I unga år tog Michael Mayo lektioner av Herbie Hancock och valet framåt var en själv-klarhet. Nu hyllas han som en av världens bästa jazzvokalister, omtalad för sin enastående ekvilibrism. Som arrangör och orkesterledare står den svenske trummisen Calle Rasmusson.


Linnea Henriksson & Norrbotten Big Band – En efterlängtad återförening
Lördag 21 september 19.00.

Linnea Henriksson tillhör de svenska artister som inte behöver någon närmare presentation. Sedan hon gjorde entré på Idol 2010 har hon utvecklats till en älskad och folkkär artist. I december 2022 framträdde hon för första gången tillsammans med Norrbotten Big Band i en kort turné i länet med Soulful December. Hösten 2024 gör hon nu en längre turné med det uppskattade storbandet.
– Jag blir extremt peppad av tanken på vad vi kommer att kunna göra ihop. Gud, så kul vi ska ha.


Norrbotten Big Band hyllar Örjan Fahlström och Tim Hagans – Spännande musik och skyhög nivå med legendarerna. Lördag 19 oktober, 19.00.

Ingen jazzdiggare har missat Örjan Fahlström och Tim Hagans – två storbandsledare som framgångsrikt satt Norrbotten Big Band på musikkartan. I sin serie av så kallade hyllningskonserter lyfter Norrbotten Big Band nu fram Örjan Fahlström och Tim Hagans som här återigen får möjligheten att skriva ny musik till bandet. Dessutom har vi turen att få njuta av dem båda som solister – Örjan Fahlström som vibrafonist och Tim Hagans som trumpetare. Vi utlovar spännande musik och skyhög nivå.


Nils Berg och Norrbotten Big Band – Gränsöverskridande musikaliskt samarbete
Lördag 23 november, 19.00.

Nils Berg är utan tvekan en av de mest inflytelserika rösterna inom nordisk jazz just nu. Med sin kvartett The Stoner har han skapat sig ett namn både i Sverige och på den internationella jazzscenen, samtidigt som han glatt och obehindrat rör sig över genregränser. Flerfaldigt prisbelönt med diverse jazzutmär-kelser och ofta omskriven knyter Joakim Milder och Norrbotten Big Band Nils Berg till sig som sin Composer in Residence 2024. Ett samarbete som publiken verkligen kan se fram emot!

Musikabonnemanget tecknar du i biljettkassan, här hittar du deras öppettider.

Varmt välkommen till en ny säsong av musikserierna i Kulturens hus.

Sidan uppdaterades den 22 december 2023

Bra att veta inför evenemanget

Biljettkassan är öppen en timme innan evenemanget börjar. Rullstolsplats bokar du via biljettkassan, telefon: 0920-45 59 00. Här kan du läsa mer om tillgängligheten i huset. Garderobsavgiften ingår i din biljett. Tänk på allergiker, undvik starka dofter. Restaurangens öppettider hittar du här. Kulturens hus har ett parkeringshus på två plan under huset, du hittar dit från Skomakargatan.