Fakta om Kulturens hus

Kulturens hus är centralt beläget i Luleås Norra hamn med någon minuts gångavstånd till shopping, nöjen och boende.

Huset är 14000 m² stort och inrymmer stadsbibliotek, konsthall, Turistcenter, stor och liten konsertsal, multifunktionella foajéer i tre plan, konferensfaciliteter samt café och restaurang. Hyresgäster i huset är Norrbottensmusiken, caféet Cupture och restaurang Craft n’ Draft. I dagsläget är det ca 100 personer totalt som arbetar med de olika verksamheterna i huset.

Den 4 april 2005 togs det första spadtaget i byggandet av Kulturens hus, som då gick under namnet ”Lady in red”. En arkitekttävling föregick byggandet och arkitektkontor i Europa fick möjlighet att lämna in ett förslag. 100 olika kontor uppmärksammade inbjudan och slutligen valdes 9 av de tävlande ut för att göra en skiss. Bidragen i det sista delmomentet i tävlingen var anonyma. Vinnande bidrag blev Arkitektbyrån Tirsén och Aili från Luleå. Byggbudget 370 milj kr och huset är 14.000 kvadratmeter.

Första spadtaget på platsen som Kulturens hus skulle byggas på.

I januari 2007 var det invigning av Kulturens hus och vad beskriver väl bäst husets mottagande än fakta:

Ca 60 000-70 000 besökare/månad
Ca 80 000 sålda biljetter/år
Ca 20 000 besökare på hemsidan/vecka
Ca 800 konferenser/år
Ca 300 evenemang/år
Ca 10 utställningar i Konsthallen/år

Husets röda tak uttrycker att allt finns samlat här under, och är också husets främsta signatur. Det består av ribbor och brädor i olika dimensioner och är målat med äkta Falu rödfärg både invändigt och utvändigt. Den faluröda färgen känns igen från teater-magasinen på andra sidan viken och tanken är att på detta sätt knyta ihop Norra hamnen. Det är samma arkitekter till Teatermagasinen som till Kulturens hus.

Den svarta skiffern på husets utsida är kinesisk skiffer och finns på alla tre plan samt även på väggen inne i Biblioteket mot Skomakargatan. Skiffern ger tyngd och kontrast till träet och glaset ut mot fjärden. Det innehåller mycket järn vilket också ger utfällningar av rost i stenen.

Den rostfria plåten på husets övre delar är mönsterpräglad för att ge ett silvrigt intryck.

Träslagen i huset är ask på väggar och oljad ek på golven. Sammanlagt har det gått åt
322 000 ekstavar enligt golvläggaren från Råneå.

Husets färgsättning är försiktig då huset ska hålla länge och inte vara känsligt för trender – några färgklickar finns dock, som ex bibliotekets blå entré. Den svarta färgen återkommer överallt precis som den röda.

16 konstnärer bjöds in att tävla om utsmyckningen till husets fem tänkta platser – Monica Gora, Jorma Puranen, Kerstin Hedström, Brita Weglin, Jan Anders Eriksson valdes ut av en jury bestående av representanter från Statens Kulturråd, Luleå Kommun och Konstens hus. Tre av verken är skapade av konstnärer från Norrbotten.

Stora salen rymmer ca 800 – 1000 personer. Det är ett akustiskt rum och man kan ändra klangen i rummet beroende på vad som ska spelas. Salens konstruktion är speciell då byggts så att den svävar i huset – detta för att man inte ska bli störd av vibrationer utifrån, som exempelvis trafik. Utöver konserter så används även Stora salen till kongresser och konferenser, film, dans mm.

Lilla salen har en flexibel scen med sin hopfällbara gradäng. Salen tar från ca 250 – 450 personer beroende på om det är stående eller sittande publik. Lilla salen är till skillnad från stora salen dämpat. Med det menas att man lägger till klangen på elektronisk väg.

I Kulturens hus finns fina möjligheter att anordna allt från mindre möten till stora kongresser. Här finns sju konferensrum i varierande storlek, även Stora och Lilla salen samt foajéer används till möten. Välkommen att mötas i Kulturens hus.

Stadsbiblioteket finns i husets alla 3 våningsplan. Här hittar du bland annat faktaböcker och litteratur på ca 37 olika språk, tidskrifter, filmer, en barn- och ungdomsavdelning, CD-böcker, talböcker och datorer med publikt internet. Aktuellt i Stadsbiblioteket.

Konsthallen i Luleå var under 13 år placerad på Smedjegatan i Luleå och hette då Konstens Hus, och flyttade in verksamheten i Kulturens hus från start.
Utställningsytan är ca 500 kvadratmeter delat på tre hallar varav en kan mörkläggas, ett galleri, ett projektrum samt ett konstlabb. Till konstlabbet kommer flera hundra barn, ungdomar och vuxna i veckan för att bli inspirerade och få prova på olika material och tekniker för att uttrycka sig i bild och form. Aktuellt i Konsthallen.

På Luleå Turistcenter kan du få information om resmål, utflykter och aktiviteter för både sommar och vinter. Båtturlistor, stuguthyrning i Luleå skärgård, kartor och en mängd broschyrer om besöksmål i Luleå och regionen. Här finns även en butik med Luleå-souvenirer, vykort annat smått och gott.

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna!

Sidan uppdaterades den 08 april 2024