Lekfullt och färgstarkt för stora och små

Artikel

Bronsfigurer som laddar för fest, porträtt i klara färgblock, experimentell film och en sprattelgubbe i större skala! Konsthallen i Kulturens hus bjuder in till en lekfull, oväntad och färgstark vinter med utställningar av Erling Johansson och Lisa Jeannin.

Lisa Jeannin bjuder in till apotekstältet som ingår i hennes utställning.

Lisa Jeannin bjuder in till apotekstältet som ingår i hennes utställning.


Konstnären Lisa Jeannin (1972) har redan dukat upp bland träden i Origoparken på Kronan. Det överdimensionerade bordet bjuder på mängder av detaljer. Verket bjuder upp till en uråldrig fruktbarhetsfest dit små oknytt och andra figurer är bjudna.

Möt festdeltagarna

Gästerna, i form av små sagoväsen av brons, ska bara ta en sväng förbi Konsthallen för att möta utställningens besökare först.

– Så fort byggarbetet är klart i parkområdet får allmänheten tillgång till Jeannins konstnärliga gestaltning och till våren flyttar de små gästerna ut. De kommer bland annat att finnas på lyktstolpar, gungställningar och broräcken i en lekpark intill skogsdungen, säger Hans Sundvall, Konsthallens konstnärlige ledare och samordnare.

Små figurer som är gjutna i brons.

De små figurerna av Lisa Jeannin är gjutna i brons och kommer att flytta ut till Origoparken på Kronan till våren.


Sagovärld för alla

Utställningen, som har vernissage den 18 november, tar sin utgångspunkt från skulpturen och bär samma namn som konstverket – Beltane. Namnet syftar på en keltisk högtid där alla årstiders ankomst firas. Förutom de små festfigurerna bjuder Jeannins magiska värld också på en trädgårdsmästare i form av en snögubbe gjuten i brons.

Trädgårdsmästaren, i form av en snögubbe som är gjuten i brons.

Trädgårdsmästaren, i form av en snögubbe gjuten i brons, hälsar välkommen till Lisa Jeannins utställning.


Konstnären har en stor passion för alkemi, naturen och örternas läkande kraft. Det blir tydligt bland annat i det apotekstält som ingår i vinterns utställning, som tar plats i Konsthall 3.

– Både Lisa Jeannins och Erling Johanssons konstverk bjuder på något för såväl stora som små besökare, säger Hans Sundvall.

Små figurer som tar plats i konsthallen är signerade Lisa Jeannin.

Små figurer som tar plats i konsthallen är signerade Lisa Jeannin.


Mycket mer än porträtt

Erling Johansson (1934-2023) var en internationellt känd konstnär, mångfaldigt prisad med stipendier och nationella utmärkelser. Hans kännetecken var främst de färgstarka, kubistiska porträtten av såväl kända som okända personer, men hans konstnärskap bjuder också på allt ifrån landskapsmålningar och teckningar till filmer och bokillustrationer.

– Erling Johansson var verksam som konstnär i 60 år och skulle ha fyllt 90 under pågående utställning. Hans bredd som konstnär kommer att belysas i utställningen som tar plats i stora delar av Konsthallen och i projektrummet. Vi vill belysa andra sidor av konstnären och visa att han gjorde annan spännande konst än bara porträtt.

Desperat pianist heter konstverket av Erling Johansson.

Desperat pianist heter konstverket av Erling Johansson.


Skisser och film

Erling Johansson, som föddes i Sarvisvaara och var verksam både i Sverige och utomlands, är bland annat representerad på Nationalmuseum och Moderna museet. Han har ställt ut sin konst i en lång rad konsthallar och museer i Sverige, Finland, Norge, England och Frankrike. 2007 utsågs han till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Han har också skapat offentliga gestaltningar i bland annat Kiruna, Gällivare, Haparanda och Luleå.

– Vi kommer att visa skisser och förarbeten som föregick de offentliga gestaltningarna vid bland annat Norrbottensteatern. Utställningen bjuder också på Johanssons teckningar och prisbelönta, experimentella filmer från 1960-talet, men även filmen Sagan om Skade. Den gjordes inför skid-SM i Gällivare i samarbete med bland annat Håkan Rudehill och bygger på Erling Johanssons enkla teckningar.

En färgglad tavla.

Utställningen visar både porträtt i Erling Johanssons karakteristiska måleri och porträtt som är målade i en annan stil.

Färgglad tavla.

Målningen som föreställer tjurfäkting hör till konstverken som visas under vinterns utställning.

 

Porträtt som sällan visats

I Konsthallen kommer även de karakteristiska porträtten att visas, där bland annat människor i konstnärens egen närhet porträtterats.

Färgglada tavlor som föreställer en livskamrat till Erling Johansson

Erling Johansson har porträtterat sin livskamrat i flera målningar.

Hans Sundvall lovar att det blir en intensiv utställning med mycket att se. De flesta konstverken har lånats från Erling Johanssons egna samlingar.

– Det blir färg uppåt väggarna och mycket att upptäcka, bland annat en spännande sprattelgubbe!

Lisa Jeannins och Erling Johanssons konst visas fram till 11 februari 2024.

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Färgglad tavla som heter Fiolspelare av Erling Johansson.

Fiolspelare av Erling Johansson.

En färgglad tavla som föreställer Nattavaaraskolan.

Den gamla Nattavaaraskolan inrymde i många år Erling Johanssons Nattavaaraakademi.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023