Skaparverkstad för stora och små när ateljé blev konstlabb

Artikel

Pensionärer och bebisar bjuds in till Konstlabbet och nu slår verksamheten besöksrekord. Ateljén bjuder på en öppen plats för att inspireras av konst och skapa själv. Utgångspunkten är konsthallens aktuella utställningar.

– Vi har ett nytt koncept och en breddad verksamhet med nya, populära workshops för både seniorer och bebisar, säger konstpedagogen Anna Stahle och berättar att många av höstens aktiviteter blev fullbokade direkt.

En kvinna visar ett konstverk.


Nytt namn, nytt koncept

Det var i samband med Kulturens hus 15-årsjubileum som ateljén fick ett ansiktslyft. Nya möbler och konstnärsmaterial köptes in och ett nytt namn och koncept föddes. Öppettiderna mångdubblades och nu sjuder Konstlabbet av liv under alla timmar som konsthallen håller öppet under helgerna.

Tre gånger per termin bjuds bebisar in att utforska form och färg, och det gör de med alla sinnen!

Två bebisar i bara blöja som målar med ätbara färger.


– Vi rensar rummet från möbler och spänner upp ritpapper på golvet. Bebisarna får måla med färger som till och med är ätbara. De tillverkas av pulver från blåbär, gurkmeja, rödbeta och vetegräs, säger Anna och berättar att man också installerar extra värmeelement eftersom småttingarnas konst ofta skapas iförda enbart blöjor.

Vissa av barnen gillar inte att bli kladdiga, andra bär spår av skapandet på hela kroppen. Allt är tillåtet!

Bebisar målar med ätbar färg i bara blöja.


Anpassas efter gruppen

Konstlabbsträffarna börjar alltid med en visning av pågående utställning i Konsthallen.

– Vi får anpassa språket, beskrivningen och tiden efter målgruppen. Med bebisar fokuserar vi på starka färger eller föremål som kan fånga deras intresse. Vi vill också att medföljande vuxna ska få ut någonting av visningen.

Anna Stahle berättar att bebisvisningarna, som går under namnet barnvagnsvisningar, är ganska korta. Seniorvisningarna brukar ta längre tid. Även seniorerna bjuds in tre gånger per termin och upplägget är detsamma, med eget skapande efter konstrundan.

Färgglad konst.


Laborerar och utforskar

Det krävs inga förkunskaper av deltagarna, alla är lika välkomna. Målet är inte att prestera. Att experimentera och pröva sig fram med olika material och uttryck är grejen.

– Vi har seniorer som inte målat sedan de var barn, och andra som gått flera konstkurser. Alla brukar tycka att det är lika roligt. Många uppskattar också visningen av aktuella utställningar och säger att det gör att de förstår mer av konsten och konstnärernas uttryckssätt.

Människor som skapar konst vid ett bord.


Konstlabbsträffarna har alltid olika teman och workshopen inleds med en genomgång av pedagogerna. Här skapas allt ifrån kollage till t-shirttryck och skulpturer.

Konstlabb/senior välkomnar maximalt 15 pensionärer till varje träff. För Konstlabb/baby gäller 10 deltagare, plus medföljande vuxna.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Birgitta Lindvall Wiik, Magnus Stenberg

Sidan uppdaterades den 29 november 2023