Rekordmånga besökare i Konsthallen under Luleåbiennalen

Artikel

Ett stort tack till alla som besökte Luleåbiennalen 2024 i Konsthallen! Utställningen lockade rekordmånga besökare och blev den mest besökta sedan pandemin.

– Konsten & kulturen, livets bästa i det så kallade "tredje rummet". Tack alla besökare, konstnärer, samarbetspartners och medarbetare. Luleåbiennalen växer i antal besökare och vi ser redan fram emot utställningen 2026, säger Marie Wallstén, enhetschef konst, scen, möten i Kulturens hus.

2024 års upplaga av Luleåbiennalen belyste de drastiska förändringar som pågår i Norrbottens natur och byggda miljö utifrån skärningspunkten mellan konst och arkitektur. Med det curatoriella ramverket På tröskeln till 1:1 ville Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida, biennalens konstnärliga ledare, närma sig sammanhang och förlopp i Norrbotten genom att betona förbindelser till andra platser och samhällen runt jorden som delar liknande förutsättningar.


Välbesökt i Konsthallen

Under Luleåbiennalen har Konsthallens personal välkomnat en rekordpublik sedan pandemin! Både öppningsdagen med vernissage och det totala antalet besökare (8150 personer) under utställningsperioden noterade de högsta besökssiffrorna sedan pandemin, vilket vi såklart tycker är jätteroligt! Dessutom har de olika evenemangen och aktiviteterna i Konsthallen och Konstlabbet i samband med Luleåbiennalen varit mycket välbesökta. Det har varit visningar av olika slag, workshops, samtal och skapande aktiviteter i Konstlabbet, för att nämna några.

– Det har varit fantastiskt kul att jobba tillsammans med Luleåbiennalen och vi är så glada över att vi haft så många besökare i alla åldrar. Många bra möten, berikande samtal och berörande upplevelser har ägt rum under utställningen, berättar Karin Erixson.

Fullspäckad avslutningshelg

Under avslutningshelgen fick vi bland annat besök av gruppen Architecture of Aroha, som berättade om deras projekt Indigenous spaces: Architecture of Aroha och de kulturella objekten wahakura och gietkka.

Vi gick även på en hikoi/vandring i naturen tillsammans med Gunvor Guttorm och Architecture of Aroha för att reflektera över hur material integreras i skapande.

Medverkande konstnärer

Utställningen i Konsthallen inkluderade verk av Architecture of Aroha - Berit Kristine Guvsám, Gunvor Guttorm, Inga Ravna Eira, Jasmine Te Hira, Tanya Reihana White & Zoe Black, Daniel de Paula, Eveliina Sarapää, Grandeza Studio, Jenni Laiti & Outi Pieski, PhosFATE - Mohamed Sleiman Labat & Pekka Niskanen och Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.

Bothniasalongen nästa utställning

Just nu är Konsthallen stängd för omhängning. Välkommen tillbaka den 13 juni då Bothniasalongen öppnar med vernissage klockan 18.00 i Konsthallen.

Sidan uppdaterades den 05 juni 2024