Med blickarna mot New Orleans

Artikel

När sångerskan och pianisten Ida Sand, gitarristen Ola Gustafsson och Norrbotten Big Band kommer till Kulturens hus bjuder de på något helt nytt i sammanhanget. De vänder blickarna mot New Orleans – mot det där särskilda svänget, mot rhythm & blues, soulfunk och arrangemang som varierar mellan gammalt och nytt.

Den 27 januari kommer de till Kulturens hus, som första akt i vår populära jazzserie.

– Det är lite av en dröm att få jobba tillsammans med Norrbotten Big Band som har blåsare i toppklass, många bra solister och ett mångfasetterat komp – de kan ju spela i hur många genrer som helst. Den här gången fick jag och Ola välja tema. Vi kom direkt att tänka på New Orleans och traditionen med brassband, det är ju inte så ofta man hör den sortens musik med etablerade musiker i Sverige, säger Ida Sand.

Själv har hon genom åren samlat på sig en del låtmaterial i samma stil, New Orleans-låtar som också finns med på hennes egna plattor. Den här gången tänker hon spännvidd – allt från Louis Armstrong via Allen Toussaint och Dr John, till Neville Brothers, The Meters och dagens stjärnor.

– Jag kommer att tvingas öva på mitt pianospel, säger hon med ett skratt. Det finns inte många pianister i Sverige som kan spela som Dr John, det kräver en hel del.


Under hösten medverkar Ida Sand på Bo Kaspers show på Rival i Stockholm och snart ska hon spela in den åttonde julskivan i ordningen tillsammans med Nils Landgren och turnera i Tyskland. Där jobbar hon ofta, knuten till prestigefyllda skivbolaget ACT, som hon är. Senaste plattan, Do You Hear Me? kom för ett par år sedan och bestod av egna originalkompositioner tillkomna under ett år av grusade planer till följd av pandemin. I en studio i Stockholm samlade hon musikerna Jesper Nordenström, Dan Berglund, Ola Gustafsson och Per Lindvall.

– Jag har turnerat mycket med den plattan, men nu börjar det bli dags för något nytt, säger Ida Sand, som under den senaste tiden skrivit musik till andra, bland annat Viktoria Tolstoy.

Men först blir det alltså en musikalisk sväng till New Orleans, till festivalstämningen, paraderna, Second Line och myllret.

– Det här ska bli otroligt roligt. Själv rör jag mig i en slags jazzvärld, men också i rhythm & blues. Det skulle kunna bli en krock att samarbeta med ett storband som delvis kommer från en annan tradition. Men Norrbotten Big Band och Joakim Milder är så otroligt öppna så det här kommer att bli fint, säger Ida Sand.

En del av Jazzserien

Konserten är en del av Kulturens hus populära jazzserie. Du kan teckna dig för ett abonnemang med sex jazzkonserter under 2024, just nu till ett mycket förmånligt pris! Läs mer om musikserierna på Kulturens hus här. Självklart kan du köpa biljett till enskilda konserter i respektive musikserie också. De biljetterna släpps 15 januari.

Sidan uppdaterades den 30 januari 2024