Linnea Henriksson på turné med Norrbotten Big Band

Artikel

Linnea Henriksson gjorde entré i Idol 2010 och har efter det utvecklats till en älskad och folkkär artist. Hösten 2024 gör hon en längre turné med Norrbotten Big Band och kommer till Kulturens hus den 21 september.

Linnea Henrikssons karriär tog fart efter hennes medverkan i Idol 2010. Hon har släppt fyra fullängdsalbumsen, varpå senaste plattan "Det Lilla" kom våren 2023. Henriksson har även medverkat i tv-program som Så mycket bättre, Melodifestivalen, serien Den blomstertid nu kommer och mycket annat. Dessutom har hon varit en uppskattad programledare för Musikhjälpen flera gånger, gjort många och långa turnéer och har över 200 miljoner spelningar på Spotify – bara för att nämna en del under hennes framgångsrika karriär.

– Jag minns i Idol hur jag kallades “jazz-Linnea”. Det var fint och har liksom stannat kvar även genom min popkarriär. Det är ju därifrån jag någonstans kommer och både min skaparlust och kärlek till live, det oberäkneliga och vilda, kommer från jazzen. Sen har mitt hjärta alltid pratat pop för det enkla och tydliga som så lätt förklarar och skapar kontakt, berättar Linnea Henriksson.

I december 2022 framträdde hon för första gången tillsammans med Norrbotten Big Band i en kort turné i länet med Soulful December. Hösten 2024 gör hon en längre sverigeturné med det uppskattade storbandet. Henriksson lämnar över sin musik till Norrbotten Big Band och ger dem fria händer att med egenskrivna arrangemang presentera låtarna på helt nya sätt. På turnén har hon även med sig sitt liveband och publiken kommer både känna igen Linneas värld och höra låtarna som om det vore första gången.

– Jag älskar att vara på turné. Det är på scenen musik blir ”på riktigt” och det känns så himla lyxigt att tillsammans med Norrbotten Big Band göra mina låtar på ett helt nytt sätt. De är helt otroliga och jag blir extremt peppad bara av tanken på vad vi kommer att kunna göra ihop. Gud, så kul vi ska ha, säger Linnea Henriksson.

Norrbotten Big Bands konstnärliga ledare Joakim Milder säger så här om valet att samarbeta med Linnea Henriksson:

– Den här idén kommer ur ett samarbete som vi gjorde under Soulful December-serien, som Norrbotten Big Band gör i början av december varje år tillsammans med spännande och intressanta gästartister, gärna från en annan genre än vår. I 2022 års uppsättning var Linnea en av gästerna och det var så lyckat att vi ville fortsätta vårda relationen. Hon har ju sin jazzbakgrund. Och även om hon oftare figurerar i en hårdare stylad värld, har rösten det där starka uttrycket som hör vår genre till. Det finns inget strömlinjeformat eller tuktat, utan är högst personlig.

Konsertintroduktion

Innan Linnea Henriksson och Norrbotten Big Band tar plats på scenen så är publiken välkommen till Loungen på plan 5 i Kulturens hus. Där hålls en konsertintroduktion med gäster som börjar 18.25. Evenemanget är en del av Kulturens hus populära jazzserie.

Turné

13 september, Bollnäs, Kulturhuset
14 september, Stockholm Kulturhus
16 september, Värnamo, Gummifabriken
17 september, Halmstad, Kulturhuset Najaden
18 september, Malmö, Palladium
20 september, Piteå, Studio Acusticum
21 september, Luleå, Kulturens hus

Biljetter: www.kulturenshus.com/evenemang

Sidan uppdaterades den 17 juni 2024