En fredagkväll med Beethoven

Nyhet

Ludwig van Beethoven är utan tvivel en av musikhistoriens viktigaste och mest fascinerande gestalter. Han är sinnebilden av det stora geniet som med tilltagande dövhet och svårmod komponerade några av världens mest älskade musikstycken. Starta helgen med Norrbottens kammarorkester i Kulturens hus - i en fredagkväll med Beethoven den 13 september.

Här får vi höra hans enastående vackra och virtuosa violinkonsert. I över 200 år har den lockat nya lyssnare och är fortfarande en av hela violinrepertoarens mest älskade konserter. Det går helt enkelt inte att stå emot första satsens passionerade laddning, andra satsens milt drömmande atmosfär eller tredje satsens medryckande tema.

Spelande ledare och violinsolist i den storslagna konserten är Isabelle van Keulen. Hon är en välkänd profil på den internationella musikscenen och sedan 2022 konstnärlig ledare för Norrbottens Kammarorkester. Hon har framträtt med flera av världens allra främsta orkestrar: Berlinerfilharmonikerna, Concertgebouw i Amsterdam, Gewandhausorkestern i Leipzig, London Philharmonic Orchestra, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och många fler.

Beethovens symfonier är alla magnifika äventyr som tar lyssnaren med genom stormar och passion, lycka och avsked. Ingen har som just Beethoven heller lyckats utvinna hur mycket som helst ur ett enkelt tema. Symfoni nr 8 anses vara hans mest humoristiska symfoni. Det är musik med charmfulla melodier, rytmiska infall och överraskande accenter. Inget av detta ska dock förväxlas med lättviktighet. Han kallade den själv för ”Min lilla symfoni i F”, och på frågan om varför den inte var lika populär som den sjunde symfonin svarade kompositören: ”eftersom åttan är så mycket bättre”.

Kvällens program

Solist och spelande ledare: Isabelle van Keulen, violin

Ludwig van Beethoven: Violinkonsert i D-dur, op.61
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr.8 i F-dur, op.93

Konsertintroduktion

Missa inte konsertintroduktionen som börjar 18.25 i Loungen, plan 5.

En del av Klassiska serien

Konserten är en del av Kulturens hus klassiska serie 2024. Biljetter www.kulturenshus.com/evenemang

Sidan uppdaterades den 04 juni 2024