Nils Frahms världsturné till Sverige i höst, Kulturens hus Luleå ett av två spelställen

Nyhet

Den 9 oktober gästas Luleå och Kulturens hus av den hyllade musikern, kompositören och producenten Nils Frahm från Tyskland. Under hans globala turné ”Music For” har Frahm fascinerat och trollbundit publik i konserthus och på festivaler världen över. Konserten ”Music for Norrland” i Luleå blir ett av endast två nedslag i Sverige. Biljetter ute nu!

Nils Frahm är känd för sin förmåga att förena klassiska influenser med samtida musikaliska landskap och för sin gripande och innovativa musikstil. Med sitt okonventionella skapande, utifrån såväl klassisk flygel och piano som elektroniska instrument, och den oefterhärmliga förmågan att frambringa en gripande musikalisk atmosfär har Frahm lyckats etablera en närmast unik position inom nutidens musikaliska fält. Nils Frahm vet vart han vill, vilken stämning han vill åt, och genom att göra instrumenten till sin röst vägleder han följsamt lyssnaren till den specifika platsen. Musiken är minimalistisk, ambient och repetitiv men Frahms fantastiska känsla för melodier löper som en röd tråd genom kompositionerna.

– Vi är otroligt glada att kunna erbjuda denna möjlighet för musikälskare i norra delen av landet att äntligen få uppleva Nils Frahm live! För det är precis så hans musik ska upplevas, där den förkroppsligas i nuet, live på scenen. Oktoberkvällen i Stora salen kommer bli en oförglömlig konsertupplevelse, säger Patrik Örnkloo programchef Kulturens hus.

Frahm började sin musikaliska resa genom att lära sig spela piano under barndomen och influerades senare av både klassiska pianister och samtida kompositörer. Hans genombrott kom med albumet "Felt" år 2011, vilket definierade hans signaturljud och följdes av andra framstående verk som "Spaces" och "All Melody". Frahm har fortsatt att utforska olika musikaliska stilar och släppt flera framstående verk och EP:er under årens lopp. Han är en uppskattad liveartist med hundratals utsålda framträdanden över hela världen och har vunnit flera priser för sin musik. Han har stått på scener som Brooklyn Steel i New York, Le Trianon i Paris, L.A.s Disney Hall, Sydney Opera House och den prestigefyllda Saal 1 på Funkhaus Berlin.

Under det senaste decenniet har Frahm gradvis gått ifrån pianokompositioner som först gjorde honom känd, till förmån för en ändå distinkt och mer instrumentellt komplex och intrikat arrangerad stil. Hans bredd och djup i musikskapandet speglar sig i albumet "Music For Animals" 2022 och på nyligen släppta skivan ”Day” visar Frahm att han är en mästare på att skapa gripande och enkla melodier.

Sidan uppdaterades den 16 maj 2024