Två serier med musikaliska upplevelser som räcker hela året

Nyhet

Välkommen till Musikserierna 2025. Varje år erbjuder vi två fantastiska alternativ för musikälskare: Klassiska serien med Norrbottens Kammarorkester och solister, samt Jazzserien med Norrbotten Big Band och deras gäster. Våra Musikserier bjuder på en mångfacetterad palett av konserter och artister, alla av högsta klass och med en härlig variation. Under 2025 presenterar vi med stolthet fem konserter i Klassiska serien och sju konserter i Jazzserien. Läs mer om vad som ingår i serierna nedan och teckna ditt abonnemang i vår biljettkassa från och med 3 december till ett mycket förmånligt pris.

Priserna för årets serier är 850 kr (ord. pris 1450 kr) för Klassiska serien och 1070 kr (ord. pris 2130 kr) för Jazzserien. För dig som väljer att njuta av båda serierna är priset endast 1495 kr för totalt 12 konserter! Begränsat antal platser! Kan du inte gå på alla konserter? Ge en vän en glädjande överraskning genom att överlåta din biljett.

Jazzserien

Norrbotten Big Band bjuder på ett efterlängtat möte med Isabella Lundgren, där den amerikanska sångboken får nytt liv och konserten utlovar både vackra och storslagna upplevelser. Det blir även en fusion av Norrbotten Big Band och Electric Banana Band, som levererar en trallvänlig och scenisk berättelse. Hederosgruppen, kända för sina hisnande och idérika framträdanden, bjuder på musik fylld av glädje och improvisation. Fredrik Ljungkvist tar oss med på en avelektrifierad resa till eran där 70-talets progressiva rock mötte jazz. Efter succén med Soulful December återvänder Tingsek för ett nytt spännande projekt med storbandet. Movits! mixar reggae, dancehall och hiphop med storbandsjazz i ett energiskt möte. Årets Composer in Residence, Karmen Rõivassepp, bidrar med nyskapande verk som lyfter Norrbotten Big Band till nya höjder.

Isabella Lundgren 25 januari kl. 19.00
Isabella Lundgrens naturliga hemvist är den amerikanska sångboken och därifrån tar hon också höjd mot stjärnorna och den rymd där allt just ryms. I det frihetsrummet gör hon sig allra bäst och konserten med Norrbotten Big Band lär inte bli något undantag. Här kommer såväl det vackra som nedtonade liksom storslagna att rymmas. Så förbered er på en kväll med såväl historia som svindlande djup.
– Jag har spelat med storband förr, med flera orkestrala konstellationer. Jag trivs där, men jag och Jocke (Joakim Milder) ville göra något annorlunda den här gången. Något bortom den tradition jag brukar röra mig inom. Och något jag heller inte kan göra i sömnen, om du förstår hur jag menar, säger Isabella Lundgren.


Electric Banana Band 2 mars kl. 16.00
Norrbotten Big Band tar sig an Electric Banana Bands häftiga repertoar och bildar Electric Banana Big Band. Originalmedlemmarna Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klas Möllberg deltar aktivt i planeringsarbetet och medverkar även på två exklusiva offentliga konserter. Här bjuds det på catchiga refränger om ekosystem – och symboliska figurer agerar med förhoppning om en bättre värld. Det trallvänliga mantrat ”i allt som rör sig, lyser och låter finns ett batteri som ska lämnas åter” låter sig sjungas om och om igen, utan att trötta vara sig unga eller gamla. Repertoaren består av ett urval favoriter som arrats av storbandets konstnärlige ledare Joakim Milder. Däribland utlovas en handfull klappvändliga medleys.

Hederosgruppen 25 april kl. 19.00
Sedan Martin Hederos drog ihop sitt drömband har Hederosgruppen utvecklats till landets kanske bästa jazzband på scen. De brukar placeras i jazzfacket, men själva verkar de mest fokuserade på att göra kul musik. Den är så full av idéer, intryck och improvisation att den är direkt hisnande. Hederosgruppen debuterade med Storstrejk (2020) och följde upp det med Ståplats (2022), som är den enda skiva hittills som tilldelats Gyllene skivan, Grammis och Manifestpriset. Förväntningarna är alltså höga när deras tredje album nu är på väg. Precis som tidigare är samtliga av bandets fem medlemmar med och bidrar med idéer och kompositioner. Resultatet hade kunnat bli splittrat, men den här kvintetten har gjort stilbrottet till sin egen konstform och liksom förut blandas det röjiga med det ömma i en mängd olika stilar.

Fredrik Ljungkvist 17 maj kl. 19.00

Idén uppstod en dag i spontant samtal vännerna Fredrik Ljungkvist och Joakim Milder, konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band, emellan. Det gällde de gamla
70-talshjältarna. Kanske var det dags att göra praktik av teorin? Att backa det historiska bandet och ta ytterligare ett omtag? Så sker nu. Det blir en avelektrifierad studie av den era där progressiv rock mötte jazz för allra första gången. Vi pratar 1970-tal och eviga namn som Miles Davis, Mahavishnu Orchestra och Weather Report. Fredrik Ljungkvist hör till de absolut främsta inom nutida, svensk jazz. Med grupper som YUN KAN 10 respektive YUN KAN 5, sin självbetitlade trio samt diverse utmärkelser har han hållit sig på den svenska jazzen frontlinje sedan två decennier tillbaka.

Tingsek 13 september kl. 19.00
Efter en mångfaldigt hyllad medverkan i Norrbotten Big Bands årligen återkommande konsert Soulful December i december 2019, har ett fortsatt samarbete mellan den kritikerrosade artisten Tingsek och storbandet varit efterlängtat. Med sig in i detta projekt har Tingsek musik som arrangerats för bandet av bland andra Norrbotten Big Bands konstnärlige ledare Joakim Milder.
– Vi ser mycket fram emot samarbetet med Tingsek, också för att det är en självklar del
av Norrbotten Big Bands tanke om den organiska musikscenen – där kreativa, skapande möten får växa, fortgå och fördjupas, säger Joakim.

Movits! 11 oktober kl. 19.00
Alla minns vi Äppelknyckarjazz, glatt svängande och med topplaceringar på landets hitlistor. Året var 2008, men Lulestoltheten Movits! har verkligen inte legat på latsidan sedan dess. De är i full gång och ska nu möta Norrbotten Big Band, för att knyta ihop reggae, dancehall och hiphop med ornamenterade jazzsolon och maffigt storbandsblås. Repertoaren plockas från bandets hela låtkatalog. Norrbottensönerna i Movits! - Joakim Nilsson (sax), Johan Rensfeldt (sång) och Anders Rensfeldt (DJ) – har en lång historia med Norrbotten Big Band. De såg, som små, upp till de coola hjältarna i storbandet. Ibland fick de till och med sitta bredvid dem, då ungdomsorkestern var med i olika projekt på scen.

Composer in Residence: Karmen Rõivassepp 22 november kl. 19.00
Inför varje säsong engageras en framåtskridande kompositör som Composer in Residence för Norrbotten Big Band. Uppdraget är att skapa utvecklande material för storband i stort och för Norrbotten Big Band i synnerhet. I år föll valet på Karmen Rõivassepp, sångare, arrangör, dirigent och kompositör från Estland. Efter studier på musikhögskola i Danmark är hon åter bosatt i sitt hemland och verkar därifrån över Skandinaviens landsgränser i sina projekt.

År 2023 kom skivan Ambivalence, som på snirkliga vägar nådde storbandets konstnärlige ledare Joakim Milders öron.
– Den är enormt bra! Det hela är en stark kavalkad av moget material där hon uppvisar ett tydligt språk och ett högt utvecklat estetiskt sinne, säger Milder.

I både Klassiska serien och Jazzserien får du uppleva svenska och internationellt framstående musiker. Följ med på en musikalisk resa fylld av kontraster och fantastiska upplevelser som räcker hela 2025 – boka din plats via Kulturens hus biljettkassa från den 3 december.


Klassiska serien

Norrbottens kammarorkester startar säsongen med en magnifik konsert tillsammans med multimusikern Ale Möller, där olika musikaliska kulturer möts. I Som lärkans sång om våren får vi njuta av ljuv musik av Ralph Vaughan Williams och Jessie Montgomery, ledd av Isabelle van Keulen, som även framför Samuel Barbers underbara Adagio. Kathrin Lorenzen, årets vinnare av Solistpriset, bjuder på John Fernströms symfoniska svit och Arnold Schönbergs magiska Verklärte Nacht. Norrlandsoperans symfoniorkester gästar med Britta Byströms ”A Walk to Brahms Violin Concerto” och en avslutande klassisk symfoni. Slutligen, i Minnet av ljus, leder Isabelle van Keulen oss genom Haydns första violinkonsert, verk av Lera Auerbach och Fazil Say, och visar på sin sceniska utstrålning och virtuosa violinspel.

Innan varje klassisk konsert är du välkommen till Loungen på plan 5 i Kulturens hus för en konsertintroduktion.

Ale Möller & Berrin Sahin 27 februari kl. 19.00
Multimusikern Ale Möller är den som kanske mest och bäst av alla visar att musiken är gränslös. Att det är fullt möjligt att låta sig omfamnas av klanger från olika kulturer. Efter tre tidigare succéer möts Ale Möller och Norrbottens Kammarorkester vid en efterlängtad återförening. Liksom senast det begav sig har han med sig sin trio, som i denna sättning består av multiinstrumentalisten Olle Linder och den unga hyllade pianisten Johan Graden, omtalad för sin enorma genrebredd. Dessutom den karismatiska sångerskan Berrin Sahin, som Ale Möller samarbetat en hel del med under de senaste åren.

Som lärkans sång om våren 10 april kl. 19.00
Lärkan har lockat många tonsättare att skriva utsökt skön och vilsam musik. En av de
som gjort det allra finast är brittiske Ralph Vaughan Williams. Hans The Lark Ascending för soloviolin och orkester lockar lyssnaren in i ett vidunderligt vackert musiklandskap
där vi kan höra lärkans sång när den stiger mot skyn. Solist och dirigent är Norrbottens Kammarorkesters konstnärliga ledare violinisten Isabelle van Keulen. Vi får också njuta av Jessie Montgomerys härligt suggestiva och svängiga Strum, Samuel Barbers underbara Adagio och Emilie Mayers klangrika första symfoni.

Kathrin Lorenzen 18 september kl. 19.00
Möt Kathrin Lorenzen, årets vinnare av Sveriges finaste musikpris, Solistpriset. Nu gör hon en turné tillsammans med Norrbottens Kammarorkester. Vi får bland annat höra henne som solist i John Fernströms mäktiga symfoniska svit Songs of the Sea. Konserten inleds med polska Grażyna Bacewicz konsert för stråkorkester, ett av hennes mest spelade och omtyckta verk. Vi får också höra Arnold Schönbergs helt magiska Verklärte Nacht – Förklarad natt – för stråkorkester. Leder Norrbottens Kammarorkester gör den hyllade unga franska dirigenten Aliisa Neige Barrière.

Gästspel: Norrlandsoperans symfoniorkester 26 september kl. 19.00
Norrlandsoperans symfoniorkester åker på Norrlandsturné via Finland och bjuder in publiken in till en musikalisk resa in i den klassiska musikens värld. Konserten inleds med Britta Byströms A Walk to Brahms Violin concerto. ”Walk”-serien av Britta Byström är ett koncept den svenska tonsättaren jobbat med för flera stora verk de senaste åren. Dessa fungerar som en inledning till vad som komma skall, som hon själv beskriver som ”rytmisk musik som fungerar som en introduktion till ett annat verk. Tanken är att ta en musikalisk promenad, under vilken man får en glimt av det kommande verket, ungefär som att från långt håll skymta silhuetten av en stad man närmar sig”. I detta fall anländer publiken till Johannes Brahms violinkonsert. Aftonen avslutas sedan med en klassisk symfoni.

Minnet av ljus 20 november kl. 19.00
Den nederländska violinisten och dirigenten Isabelle van Keulen är internationellt hyllad för sin sceniska utstrålning och virtuosa violinspel. Hon är dessutom konstnärlig ledare för Norrbottens Kammarorkester och hon framträder gärna i dubbla roller – som solist och dirigent. Här får vi uppleva henne i Haydns första violinkonsert som upptäcktes först 1909, hundra år efter Haydns död. Vi får också uppleva musik av Lera Auerbach, känd för sitt inbjudande nyromantiska tonspråk. Dessutom bjuds vi på Chamber Symphony – Kammarsymfoni – skriven av den turkiske tonsättaren och pianisten Fazil Say.

Sidan uppdaterades den 25 november 2024