Fredrik Benke Rydman - Master of Dance

Arrangör: Kulturens hus & Dans i Nord

19 feb 2024

19:00 - 20:30

Stora salen

150-200 kr

Om evenemanget

Dansföreställning

Master of Dance är en dans-stand up av och med Fredrik Benke Rydman. Med humor, allvar och starka visuella koreografier bjuds publiken på en annorlunda upplevelse med både dans och teater.

Manus är skrivet av Martin Luuk och Benke i ett nära samarbete och med humor som vapen ger de sig på att bryta ner det koreografiska arbetet i sina minsta beståndsdelar. Föreställningen byggs upp som en masterclass där Benke efter många år som dansare, koreograf och regissör delar med sig av alla hemligheter från dansvärlden.

Publiken behandlas som blivande dansare och under föreställningens gång kommer Benke att skapa en unik koreografi efter instruktioner som ges av publiken. Han kallar sig själv Master of Dance och när du sett föreställningen kommer du kanske t.o.m. känna dig redo att söka jobb som dansare.

Fredrik Benke Rydman

Utbildad vid Balettakademin i Stockholm (1994-1997). Under skoltiden reste han flera gånger till Los Angeles för att träna och lära sig mer om Hip Hop. Direkt efter examen grundade han Bounce Streetdance Company tillsammans med några vänner. Gruppen var verksam under 13 år mellan 1997-2010 och blev ett dansfenomen i Sverige där den sista föreställningen sålde ut Globen 5 gånger (54 000 personer) under en helg. Bounce turnerade även flera gånger i Europa med produktioner som ”Bounce” och ”Gökboet/ Insane in the Brain”.

Sedan 2009 har Fredrik arbetat som koreograf och regissör. Som dansare har han också haft möjlighet att arbeta inom många områden vid sidan av hiphop. Cullbergbaletten tillsammans med kommersiellt TV-arbete har vidgat hans vision, och det återspeglas också i hans koreografiska arbete.

Bland annat har han gjort egna tolkningar av klassiska baletter som Svansjön och Nötknäpparen. Uppsättningarna har haft kontroversiella teman och har blandat modern och nyskriven musik med den klassiska.

För Göteborgs operahus skapade han en version av Eldfågeln med mer än 100 dansare på scen. På Stockholms Stadsteater satte han upp Våroffer och där koreograferade han en industri-robot i en duett.

Han har koreograferat musikaler som West Side Story, Cabaret, Oliver, Fack Ju Göthe och Romeo och Julia samt regisserat och koreograferat världsartister som Aviici och Robyn. Han har även haft uppdrag som creative director för Eurovison Song Contests Interval Acts där hans koreografi ”The Grey People” blev mycket hyllad.

Som regissör har han gjort ”Macbeth”, ”Because Im wort it”, ”Oliver” och Ingemar Bergmans ”Det sjunde inseglet” samt ”Jesus Christ Superstar” som arenaproduktion 2022 med Salo och Jöback i titelrollerna. Just nu är han aktuell med ”Flickan med svalestickorna” på Uppsala Stadsteater.

Fredrik fick Teaterkritikernas pris 2021 samt den fina utmärkelsen Benois De la Danse 2019. Slutligen organiserade han den världsberömda flashmoben för Michael Jackson redan 2009.

Dansintroduktion

Välkommen till Dansintroduktion 18.30 i Loungen plan 5. I kväll möter du dansaren Eva Gardfors som har turnerat med tidigare produktioner med Benke Rydman. Hon har även en bakgrund som svensk mästare i rytmisk gymnastik. Numera är Eva Gardfors danslärare och bosatt i Piteå.

Fem frågor till Benke

Vi fick chansen att ställa fem frågor till Benke inför hans besök i Luleå. Läs mer i Kulturmagasinet!

Sidan uppdaterades den 19 februari 2024

Bra att veta inför evenemanget

Exklusivt dansintro i Loungen

Välkommen på en exklusiv dansintroduktion med gäster i Loungen 18.30.

Dans med mersmak

Innan kvällens föreställning erbjuder restaurangen en danstallrik. Denna kväll serveras gravlax med rostad pumpa, spritärt, smörfräst svartkål, silverlök samt tahini och sesamdressing.

Pris: 189 kr.

Boka via Craft n’ Draft, 0920-45 59 66.

Biljettkassan är öppen en timme innan evenemanget börjar. Rullstolsplats bokar du via biljettkassan, telefon: 0920-45 59 00. Här kan du läsa mer om tillgängligheten i huset. Garderobsavgiften ingår i din biljett.
Tänk på våra allergiker, undvik starka dofter. Restaurangens öppettider hittar du här.
Kulturens hus har ett parkeringshus på två plan under huset, du hittar dit från Skomakargatan.

UPPTÄCK OCH UPPLEV MER

 • mar

  19

  2024

  Art of Spectra - Disorder

  Dansföreställning

  Efter senaste turnén till Norrbotten med verket Tension kommer nu Art of Spectra tillbaka med det nya verket DISORDER. Återigen utgår Art of Spectra och Peter Svenzon från frågor och tankar som präglar vår samtid. I DISORDER samarbetar Peter även med den tyska dramatikern Falk Richter som skriver texterna till föreställningen. Som i tidigare verk komponerar Peter Svenzon även musiken till DISORDER. Föreställningen turnerar genom Dansnät Sverige med stöd av Kulturrådet MEDVERKANDE Koreografi, regi, kompositör: Peter Svenzon Text: Falk Richter Visuals, grafik: Simon Carlgren Ljusdesign, videoprogrammering: Robert Jadenfeldt Scenrum och kostym: Barbacka Sthlm Dansare: Ulriqa Fernqvist, Melissa Ugolini, Jennifer Wallén, Harlan Rust, Sofia Sangregorio, Evan Schwarz (ev. Lewis Cooke) En del av Dansserien. Med reservation för eventuella ändringar!

 • apr

  23

  2024

  Blood Flows

  Dansföreställning

  Deras föreställning Blood flows – the power of brotherhood är ett verk som tar oss med på en energifylld resa som blottlägger duons brödraskap. Med precision och teknisk skicklighet smälter deras kroppar och rörelser samman för att slutligen drivas av samma puls och hjärta. Föreställningen turnerar genom Dansnät Sverige med stöd av Kulturrådet MEDVERKANDE: Koreografi och dans: Loïck & Emerick Gene (Les Gamal) Musikredigering & beatmakare: Alexandre Ladour (MADIJUWON) Ljusdesign: Florent Ecrohart Kostymdesign: Corianna Moubembe Ledning & administrativ samordning: Sammy Gene Film och videoupplaga: Yannick Hochorian (Kryzis Création) Samproduktion: Auditorium Seynod, Annecy ; La Place, Paris Support: Pôle en Scène, Bron En del av Dansserien. Med reservation för eventuella ändringar!

 • nov

  28

  2024

  Nötknäpparen med Classical Ukrainian Etoile Ballet

  Dansföreställning

  Dansens universella språk är förståeligt utan översättning för någon publik - scenen kommer att presentera historien om en tjejs bräckliga dröm, kampen mellan gott och ont, där kärleken vinner. Dansande snöflingor, nötknäpparens prins, leksakssoldater och sockerplommonfen kommer till liv i denna magiska familjeklassiker. Upplev ett fantastiskt äventyr med en liten flicka som heter Clara, när hon går och lägger sig på julafton. Hon möter sin prins, konfronteras av en strid med råttor och möss som är större än livet och förs in i godisets ljuvliga land. Berättelsen är mycket mer än bara en julsaga. Det är en berättelse om att växa upp, vilket också återspeglas i dansen. Nu är det dags att fylla dig själv och det är precis platsen där du glömmer de trängande problemen och krånglet, fördjupar dig i den magiska världen, minns barndomsdrömmar och fyller din själ med inspiration, värme och nya drömmar. "Nötkrackaren"-balett är idealisk som den första balett som barn kommer att bekanta sig med. Dessutom, både för små åskådare och vuxna balettälskare, kommer baletten definitivt att erbjuda en känsla av beundran för skönhet och fylla alla med julstämning! Produktionen av klassisk koreografi av Marius Petipa kommer att framföras av ukrainska professionella balettdansörer - vinnare av internationella baletttävlingar, People's Artists of Ukraine, ukrainska solister och från februari 2022 europeiska teatrar. Turnén presenteras av den norska organisationen "Kultur for Folket" för att stödja ukrainsk klassisk balettkonst och ukrainska artister som inte har möjlighet att uppträda i sitt hemland. Turnén äger rum i november och december i Norge, Sverige och Danmark.