Ellen Krauss. Support: de clair
Arrangör: Kulturens hus
2 nov 2024
19:30 - 21:00
Stora salen
450 kr
Om evenemanget
Musik
I höst släpper den hyllade singer-songwritern Ellen Krauss ny musik och i samband med detta väntar en stor höstturné. Vi är glada att hon återvänder till Kulturens hus, då "Romeo On Tour" intar Luleå den 2 november.
Ellen Krauss fick sitt genombrott 2019 med debutsingeln och numera LGBTQ-hymnen ”The One I Love”, som nu har nått över 29 miljoner streams på Spotify. Året efter släppte hon sitt debutalbum Pearl, och efter hennes medverkan i TV4:s Så mycket bättre nådde hennes tolkning ”Inget stoppar oss nu” förstaplatsen på svensktoppen.
Med hjärtat på utsidan och en sällsynt förmåga att få det småskaliga att upplevas storslaget belönades Krauss i år med en grammis för årets visa/singer-songwriter. Hennes imponerande röst, starka scennärvaro, och sätt att beröra lyssnare har snabbt gjort henne till ett av de mest lovande namnen inom svensk pop.
– Jag lämnar en fantastisk vår och sommar bakom mig med spelningar på Åre Sessions, Gröna Lund och Way Out West, men även att få möta publiken i mindre städer runt om i Sverige har varit så fint. Jag är så peppad på att ge mig ut i höst igen och få spela massa nya låtar från mitt kommande album Romeo, säger Ellen Krauss.
Med sitt nya album Romeo och tidigare singlar som "Cherry On Top" och "Right?" fortsätter Ellen Krauss att utforska relationer och känslor genom sin musik. Den kommande singeln "Secrets", som släpps den 23 augusti, handlar om att vilja komma närmare någon på ett djupare plan. Albumet i sin helhet släpps den 4 oktober, och därefter väntar hennes stora höstturné Romeo On Tour.
Support: de clair
Indie/folk-artisten de clair debuterade i november 2023 med singeln “Sleep with me on my birthday”, en låt där finstämd minimalism möter de clairs häpnadsväckande vokaler. Hon har sedan dess spelat som support för både Waterbaby och Augustine, placerats i flertalet globala spellistor på Spotify och Apple Music, och lyfts fram internationellt i bland annat Clash Magazine, The Line of Best Fit, COLORS*STUDIOS och Lablogotheque.
Debut-EP:n "Hiding mountains in the palm of my hand", som släpptes 15 mars, skrevs och producerades av Clara själv tillsammans med grammisnominerade Jens Resch och världsfenomenet Jonny Coffer (Lykke Li, Beyoncé, Kendrick Lamar) i London.
Bakom de clair hittar vi Clara Rudelius, född och uppvuxen i Karlshamn. Vid tio års ålder tog hon upp gitarren för första gången och gick sakta över till den svarta, off-pitch flygeln som stod i vardagsrummet. Hon upptäckte kataloger av Nico, Leonard Cohen, Bob Dylan och Björk som senare blev hennes främsta inspiration när hon började skriva och producera egen musik. Musik som är lika subtil som stärkande. Ett slags minimalistiskt förhållningssätt till indie/alternative och folk, med transparenta och tillika provocerande texter om världens orättvisor, vänskap, minnen och kärlekshistorier. läs mer om henne här
Sidan uppdaterades den 03 oktober 2024
Bra att veta inför evenemanget
Biljettkassan är öppen en timme innan evenemanget börjar. Rullstolsplats bokar du via biljettkassan, telefon: 0920-45 59 00. Här kan du läsa mer om tillgängligheten i huset. Garderobsavgiften ingår i din biljett. Tänk på allergiker, undvik starka dofter. Restaurangens öppettider hittar du här. Kulturens hus har ett parkeringshus på två plan under huset, du hittar dit från Skomakargatan.
UPPTÄCK OCH UPPLEV MER
-
mar
21
2025
Ken Ring - Musiken
Musik
Med några av Sveriges främsta musiker, inklusive den bästa pianisten i Sverige enligt Ken, Mikael Bäck. Den hyllade sångerskan Linnéa Samia Khalil och cellomästaren Åse-Maria Bygland Larsen, tillsammans med legenden Ken Ring, tar denna turné dig på en resa genom livets verklighet. Med Ken Rings senaste album i bagaget är han redo att ge sig ut på vägarna och dela sitt hjärta med publiken, erbjuda en stund av eftertanke om vårt gemensamma liv. "Musiken" - en titel som säger allt. Missa inte denna unika konsertupplevelse som nog blir hans sista turné.
-
nov
14
2024
Isabelle van Keulen ensemble med Norrbottens kammarorkester
Musik
PROGRAM Ástor Piazzolla: Tanganzo Johann Sebastian Bach: Dubbelkonsert för Oboe och Violin i c-moll Ástor Piazzolla: Concierto para Quinteto Ástor Piazzolla: Tres Minutos con la Realidad Ástor Piazzolla: Homenaje a Córdoba Ástor Piazzolla: Fugata Ástor Piazzolla: Tangata ISABELLE VAN KEULEN ENSEMBLE Isabelle van Keulen, violin Christian Gerber, bandoneon Ulrike Payer, piano Rüdiger Ludwig, kontrabas ”Tangon är sorg som dansas”, skrev den store tango-poeten Enrique Santos Discépolo. Musiken vibrerar av vild passion, extas, förtärande melankoli och smärta. Och det är på allvar. Allt det här får vi uppleva med Isabelle van Keulen och hennes tangoensemble tillsammans med Norrbottens Kammarorkester . På bandoneon, det för tangon så viktiga dragspelet, hör vi den uppmärksammade Christian Gerber. För den mesta musiken svarar Ástor Piazzolla, Argentinas viktigaste kompositör. Han spred sin version av tangon över hela världen och in i de musikaliska finrummen. Hans musik representerar Buenos Aires själ, människorna och deras sätt att leva sina liv. Piazzolla hade också en livslång kärlek till Johann Sebastian Bach. Här får vi får bland annat höra hans fantastiska Bach-hyllning Fugata där stämmorna ansluter en efter en och bildar en tät väv med Bachs fugor som förebild. Vi får också höra Johann Sebastian Bachs konsert för oboe och violin i en unik version där oboen ersätts av bandoneon. I Piazzollas drömska vision av den andalusiska staden Cordoba – Homenaje a Córdoba – dallrar musiken som av nattlig hetta, med stråk av mörkt vemod. Och i den suggestivt lockande Tres Minutos con la Realidad sugs vi in i musikens rytmer och magiskt intensiva melodier. På flera hyllade album har Isabelle van Keulen tillsammans med sin tangoensemble fångat tangons unika karaktär och samtidigt betonat musikens klassiska dimension. Genren föddes i Rio de la Plata, deltaområdet med Buenos Aires på den ena sidan och Montevideo på den andra. På barer och bordeller spelade små kapell och i den fruktbara mixen av människor från olika länder och kulturer skapades tangon. Man kan spåra afrikanska, spanska, italienska, franska och västindiska inslag. Det här är ett unikt tillfälle att höra Astor Piazzollas musik – och Bach med argentinska förtecken – med solister och musiker på högsta internationella nivå. Konsertintroduktion Missa inte konsertintroduktionen som börjar 18.25 i Loungen, plan 5.
-
nov
22
2024
Norrlandsoperans symfoniorkester
Musik
Dirigent: Eduardo Strausser Gästspel: Norrlandsoperans symfoniorkester Klassiska seriens konsertveckor i november avslutas extra festligt med ett mäktigt gästspel på en fredagkväll, en konsert som också är finalen för hela den klassiska serien 2024. Poplåtar i symfonisk skrud När Umeå firade 400 år trollband hon publiken på Rådhustorget med sin starka scennärvaro, röst och musik. Det var första gången Katarina Barruk mötte Norrlandsoperans symfoniorkester, men lyckligtvis inte den sista. Katarina Barruk, som fyller trettio i år, växte upp i Lusspie (Storuman) och Gajhrege (Gardfjäll) och bor sedan några år tillbaka i Oslo. Hon sjunger på sitt modersmål, umesamiska, ett hotat språk som hon därmed bidrar till att hålla levande. Barruks musik innehåller även inslag av jojk och röstimprovisation och hennes omtalade scenframträdanden besitter en jordnära intensitet, med lika delar sårbarhet och styrka. Till dags dato har Barruk släppt två album, Báruos och Ruhttuo. I den här unika konserten får vi höra flera av hennes experimentella poplåtar i symfonisk skrud, men även verk av äldre tiders musikskapare. Norrlandsoperans nye chefdirigent, Eduardo Strausser från Brasilien, har komponerat programmet, inspirerad av Barruks musik. Dirigent: Eduardo Strausser Säsongen med klassiska serien avslutas med ett besök från Umeå och Norrlandsoperans symfoniorkester. Gästspelet leds av orkesterns nye chefsdirigent och programansvarige, Eduardo Strausser som tillträder sin roll hösten 2024. Han är född i Brasilien men är sedan några år tillbaka bosatt i Berlin. Strausser är en internationellt eftertraktad dirigent som framgångsrikt jobbat över hela världen. Nu ska han bjuda publiken i Kulturens hus på en fantastisk konsertupplevelse som både utmanar och berör. Program Franz Schubert: Symfoni nr 7, ”Den ofullständiga”, Allegro moderato Katarina Barruk: Jimmatje (Ruhttuo 2022) Katarina Barruk: Sottrejatta Johannes Brahms: Tragic Overture Franz Schubert: symfoni nr 7, ”Den ofullständiga”, Andante con moto Katarina Barruk: Dállie (Ruhttuo 2022) Katarina Barruk: Ij gåssieke (Ruhttuo 2022) Antonin Dvorak: Slavonic Dances opus 72 nr 1 och nr 2 Katarina Barruk: Miärranlanda (Ruhttuo 2022) Konsertintroduktion Missa inte konsertintroduktionen som börjar 18.25 i Loungen, plan 5.