Cirkus Cirkör

Arrangör: Kulturens hus

9 mar 2024

19:00 - 21:00

Stora salen

350 kr

Cirkus Cirkör

Tipping Point – Balancing in a Time of Change

Show

Cirkus Cirkörs nästa turnerande storproduktion Tipping Point har världspremiär i februari 2024. Kompaniet ger sig därefter ut på en omfattande Sverigeturné som når Kulturens hus den 9-10 mars. Biljettsläpp fredag 24/11 kl: 10.00.

I en rå värld byggd av trossar, metallrör och vajrar möter vi fem cirkusartister och en musiker. Genom akrobatik, luftakrobatik, hårhängning och kontortionism rör de sig med, mot och trots strukturerna. Vad krävs för att hålla balansen när det som verkar stabilt kan plötsligt rasa samman?

Tipping Point – Balancing in a Time of Change är en cirkusföreställning om strukturer – våra mänskliga strukturer och vad som håller samman våra samhällen och demokratier. Varför ser de ut som de gör? Vad håller dem i balans?

I en tensegrity-struktur hålls formen ihop av spänningar, balans och av krafter som drar åt olika håll. En minsta förändring kan få hela bygget att falla. Vad händer när det mest fundamentala kollapsar? Vem kommer i kläm och vem ger det frihet? Tipping Point fungerar som en påminnelse om att inget är oundvikligt och att förändring är möjlig. Egentligen är det ganska enkelt. Varje handling, oavsett storlek, kan vara en del av en större förändring.

Regisserar gör Alexander Weibel Wiebel som medverkat som balansartist, akrobat och musiker i flera av de produktioner som Cirkus Cirkörs konstnärliga ledare, Tilde Björfors gjort. Han är utbildad vid cirkusskolan i Madrid, the National Circus School of Moscow samt vid Dans– och Cirkushögskolan (DOCH) i Stockholm. Han har tilldelats en rad utmärkelser vid ett flertal större cirkusfestivaler runt om i världen.

– Som internationellt turnerande kompani är det alltid extra roligt att komma hem till den svenska publiken. För oss blir det här inte bara en turné, utan också en nystart och återkomst där vi får bjuda Sverige på innovativ och angelägen samtida cirkus”, säger Kajsa Giertz, VD på Cirkus Cirkör.

Om Cirkus Cirkör

Cirkus Cirkör startades 1995 och är idag Nordens största cirkuskompani. Vår verksamhet rymmer föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och pedagogiska program för alla åldrar, ett cirkusgymnasium samt events för företag och organisationer. Cirkus Cirkör bedriver också forskning, teknisk innovation, residensprogram för artister samt undervisar och föreläser.

Genom den samtida cirkusens språk skapar Cirkus Cirkör banbrytande konstnärliga upplevelser med visionen att göra det omöjliga möjligt - på scen, i träningshallen och i samhället.

Längd:
90 minuter, plus paus.
Rekommenderad ålder:
Tipping Point är skapad med en vuxen publik i åtanke. Vi vet dock att Cirkörs föreställningar är välbesökta av en glad och entusiastisk barnpublik. Vi har därför ingen egentlig rekommenderad ålder – du känner ditt barn bäst. Andra föreställningen är söndag 10 mars.

Sidan uppdaterades den 15 februari 2024

Bra att veta inför evenemanget

Biljettkassan är öppen en timme innan evenemanget börjar. Rullstolsplats bokar du via biljettkassan, telefon: 0920-45 59 00. Här kan du läsa mer om tillgängligheten i huset. Garderobsavgiften ingår i din biljett. Tänk på allergiker, undvik starka dofter. Restaurangens öppettider hittar du här. Kulturens hus har ett parkeringshus på två plan under huset, du hittar dit från Skomakargatan.

UPPTÄCK OCH UPPLEV MER

 • mar

  3

  2024

  Pontus Lindman – Moments 

  Show

  Den prisbelönta magikern och utbrytarkungen Pontus Lindman har gått från Bråvallafestivalen, Musikhjälpen och Världens farligaste korttrick inför 100 miljoner tittare i Britain's Got Talent till vinnarplatsen i svenska Talang 2023. Med den bejublade föreställningen The Conspiracy på Cirkus i Stockholm blev det publikstorm och utsålda hus. Hans häpnadsväckande magi och förbluffande berättande, som knyter ihop showerna, har tagit Pontus Lindman från lilla Smedjebacken i Dalarna till de stora scenerna i Storbritannien, Singapore och så klart USA. Nu åker Pontus Lindman på Sverigeturné och kommer med nya magishowen Moments till 18 städer. »Nutiden och det förflutna knyts ihop till en unik upplevelse för varje uppsättning av showen, helt beroende av åskådarna, med alla våra minnen och stunderna vi delar tillsammans på plats,« säger Pontus Lindman. Säkra din plats till den häpnadsväckande magishowen Moments – och bli fullständigt golvad av det fantastiska, effektfulla och omöjliga! Rekommenderad åldersgräns är 7 år.

 • mar

  10

  2024

  Cirkus Cirkör

  Show

  I en rå värld byggd av trossar, metallrör och vajrar möter vi fem cirkusartister och en musiker. Genom akrobatik, luftakrobatik, hårhängning och kontortionism rör de sig med, mot och trots strukturerna. Vad krävs för att hålla balansen när det som verkar stabilt kan plötsligt rasa samman? Tipping Point – Balancing in a Time of Change är en cirkusföreställning om strukturer – våra mänskliga strukturer och vad som håller samman våra samhällen och demokratier. Varför ser de ut som de gör? Vad håller dem i balans? I en tensegrity-struktur hålls formen ihop av spänningar, balans och av krafter som drar åt olika håll. En minsta förändring kan få hela bygget att falla. Vad händer när det mest fundamentala kollapsar? Vem kommer i kläm och vem ger det frihet? Tipping Point fungerar som en påminnelse om att inget är oundvikligt och att förändring är möjlig. Egentligen är det ganska enkelt. Varje handling, oavsett storlek, kan vara en del av en större förändring.