Nils Berg
Arrangör: Kulturens hus
23 nov 2024
19:00 - 21:00
Lilla salen
290 kr ordinarie, 150 kr studerande
Gränsöverskridande musikaliskt samarbete – Nils Berg och Norrbotten Big Band
Musik
Ett känslomässigt fyrverkeri präglat av extatiskt vemod och skön gråt. Så beskriver årets Composer in Residence – Nils Berg – det som väntar publiken på hans turné tillsammans med Norrbotten Big Band.
Allt började när träblåsaren och kompositören från Göteborg, Nils Berg, hittade ett exemplar av Elin Anna Labbas ”Herrarna satte oss hit” hemma i bokhyllan. Boken som skildrar ett mörkt kapitel i svensk historia – tvångsförflyttningarna av renskötande samer – skapade ett vemodigt känsloregn i honom och blev en naturlig inspiration till den musik han nu har skrivit till Norrbotten Big Band.
Labba skildrar, enligt Nils Bergs tolkning, människors självklara band till sina marker, berg, dalar och sjöar. Det var med detta i åtanke han bestämde sig för att fara runt i Norrbotten och träffa människor med vitt skilda bakgrunder, rötter och minnen. Han lyssnade in sig på olika dialekter, samlade färger och stämningar. Och lärde kanske känna lite av den inre sorg och lycka som bor i varje individ.
Dessa möten har färgat musiken till den här konserten. Nils beskriver den som blues, men menar inte genren utan känslan. Musikerna i Norrbotten Big Band, de får agera gråterskor.
– I antikens Grekland och Rom fanns det ett yrke som kallades gråterska. Välbeställda människor anlitade då professionella gråterskor som till exempel kunde organisera ett sörjande, eller helt enkelt förstärka sörjandet. Nu kommer jag, Jocke (Milder) och alla musiker i storbandet att vara sådana gråterskor, säger han.
Det väntas med andra ord bli ett tårfyllt känsloregn när Nils Berg möter det norrbottniska storbandet. Men det betyder inte att det blir en sorgtung spelning. Tårar och känslostormar kan även vara sköna för själ och sinne, menar han.
– Jag älskar att gråta och skulle vilja göra det oftare. Jag tror att en bra gråt kan leda till en extatisk och öm känsla. Det häftiga med att ha musiker som gråterskor är att det kan leda till just en extatisk musikstund.
Om Nils Berg måste sätta en stämpel eller en genre på musiken som bjuds blir det en färggrann, festlig och modern jazz som utforskar klagandet. Ett känslomässigt fyrverkeri i alla tänkbara färger.
Att få vara Composer in Residence åt Norrbotten Big Band beskriver han som ett lyxigt jobb.
– Om vi snackar just färger så finns det otroligt många i det här bandet. Det är en stor lyx att få utforska och blanda dem.
Nils Berg är utan tvekan en av de mest inflytelserika rösterna inom nordisk jazz just nu. Med sitt band Nils Berg Cinemascope har han skapat sig ett namn både i Sverige och på den internationella jazzscenen, samtidigt som han glatt och obehindrat rör sig över genregränser. Han är flerfaldigt prisbelönt och har fått flera jazzutmärkelser.
En del av Jazzserien
Konserten är en del av Kulturens hus populära jazzserie.
Sidan uppdaterades den 06 november 2024
Bra att veta inför evenemanget
Biljettkassan är öppen en timme innan evenemanget börjar. Rullstolsplats bokar du via biljettkassan, telefon: 0920-45 59 00. Här kan du läsa mer om tillgängligheten i huset. Garderobsavgiften ingår i din biljett. Tänk på våra allergiker, undvik starka dofter. Restaurangens öppettider hittar du här. Kulturens hus har ett parkeringshus på två plan under huset, du hittar dit från Skomakargatan.
UPPTÄCK OCH UPPLEV MER
-
mar
21
2025
Ken Ring - Musiken
Musik
Med några av Sveriges främsta musiker, inklusive den bästa pianisten i Sverige enligt Ken, Mikael Bäck. Den hyllade sångerskan Linnéa Samia Khalil och cellomästaren Åse-Maria Bygland Larsen, tillsammans med legenden Ken Ring, tar denna turné dig på en resa genom livets verklighet. Med Ken Rings senaste album i bagaget är han redo att ge sig ut på vägarna och dela sitt hjärta med publiken, erbjuda en stund av eftertanke om vårt gemensamma liv. "Musiken" - en titel som säger allt. Missa inte denna unika konsertupplevelse som nog blir hans sista turné.
-
nov
14
2024
Isabelle van Keulen ensemble med Norrbottens kammarorkester
Musik
PROGRAM Ástor Piazzolla: Tanganzo Johann Sebastian Bach: Dubbelkonsert för Oboe och Violin i c-moll Ástor Piazzolla: Concierto para Quinteto Ástor Piazzolla: Tres Minutos con la Realidad Ástor Piazzolla: Homenaje a Córdoba Ástor Piazzolla: Fugata Ástor Piazzolla: Tangata ISABELLE VAN KEULEN ENSEMBLE Isabelle van Keulen, violin Christian Gerber, bandoneon Ulrike Payer, piano Rüdiger Ludwig, kontrabas ”Tangon är sorg som dansas”, skrev den store tango-poeten Enrique Santos Discépolo. Musiken vibrerar av vild passion, extas, förtärande melankoli och smärta. Och det är på allvar. Allt det här får vi uppleva med Isabelle van Keulen och hennes tangoensemble tillsammans med Norrbottens Kammarorkester . På bandoneon, det för tangon så viktiga dragspelet, hör vi den uppmärksammade Christian Gerber. För den mesta musiken svarar Ástor Piazzolla, Argentinas viktigaste kompositör. Han spred sin version av tangon över hela världen och in i de musikaliska finrummen. Hans musik representerar Buenos Aires själ, människorna och deras sätt att leva sina liv. Piazzolla hade också en livslång kärlek till Johann Sebastian Bach. Här får vi får bland annat höra hans fantastiska Bach-hyllning Fugata där stämmorna ansluter en efter en och bildar en tät väv med Bachs fugor som förebild. Vi får också höra Johann Sebastian Bachs konsert för oboe och violin i en unik version där oboen ersätts av bandoneon. I Piazzollas drömska vision av den andalusiska staden Cordoba – Homenaje a Córdoba – dallrar musiken som av nattlig hetta, med stråk av mörkt vemod. Och i den suggestivt lockande Tres Minutos con la Realidad sugs vi in i musikens rytmer och magiskt intensiva melodier. På flera hyllade album har Isabelle van Keulen tillsammans med sin tangoensemble fångat tangons unika karaktär och samtidigt betonat musikens klassiska dimension. Genren föddes i Rio de la Plata, deltaområdet med Buenos Aires på den ena sidan och Montevideo på den andra. På barer och bordeller spelade små kapell och i den fruktbara mixen av människor från olika länder och kulturer skapades tangon. Man kan spåra afrikanska, spanska, italienska, franska och västindiska inslag. Det här är ett unikt tillfälle att höra Astor Piazzollas musik – och Bach med argentinska förtecken – med solister och musiker på högsta internationella nivå. Konsertintroduktion Missa inte konsertintroduktionen som börjar 18.25 i Loungen, plan 5.
-
nov
22
2024
Norrlandsoperans symfoniorkester
Musik
Dirigent: Eduardo Strausser Gästspel: Norrlandsoperans symfoniorkester Klassiska seriens konsertveckor i november avslutas extra festligt med ett mäktigt gästspel på en fredagkväll, en konsert som också är finalen för hela den klassiska serien 2024. Poplåtar i symfonisk skrud När Umeå firade 400 år trollband hon publiken på Rådhustorget med sin starka scennärvaro, röst och musik. Det var första gången Katarina Barruk mötte Norrlandsoperans symfoniorkester, men lyckligtvis inte den sista. Katarina Barruk, som fyller trettio i år, växte upp i Lusspie (Storuman) och Gajhrege (Gardfjäll) och bor sedan några år tillbaka i Oslo. Hon sjunger på sitt modersmål, umesamiska, ett hotat språk som hon därmed bidrar till att hålla levande. Barruks musik innehåller även inslag av jojk och röstimprovisation och hennes omtalade scenframträdanden besitter en jordnära intensitet, med lika delar sårbarhet och styrka. Till dags dato har Barruk släppt två album, Báruos och Ruhttuo. I den här unika konserten får vi höra flera av hennes experimentella poplåtar i symfonisk skrud, men även verk av äldre tiders musikskapare. Norrlandsoperans nye chefdirigent, Eduardo Strausser från Brasilien, har komponerat programmet, inspirerad av Barruks musik. Dirigent: Eduardo Strausser Säsongen med klassiska serien avslutas med ett besök från Umeå och Norrlandsoperans symfoniorkester. Gästspelet leds av orkesterns nye chefsdirigent och programansvarige, Eduardo Strausser som tillträder sin roll hösten 2024. Han är född i Brasilien men är sedan några år tillbaka bosatt i Berlin. Strausser är en internationellt eftertraktad dirigent som framgångsrikt jobbat över hela världen. Nu ska han bjuda publiken i Kulturens hus på en fantastisk konsertupplevelse som både utmanar och berör. Program Franz Schubert: Symfoni nr 7, ”Den ofullständiga”, Allegro moderato Katarina Barruk: Jimmatje (Ruhttuo 2022) Katarina Barruk: Sottrejatta Johannes Brahms: Tragic Overture Franz Schubert: symfoni nr 7, ”Den ofullständiga”, Andante con moto Katarina Barruk: Dállie (Ruhttuo 2022) Katarina Barruk: Ij gåssieke (Ruhttuo 2022) Antonin Dvorak: Slavonic Dances opus 72 nr 1 och nr 2 Katarina Barruk: Miärranlanda (Ruhttuo 2022) Konsertintroduktion Missa inte konsertintroduktionen som börjar 18.25 i Loungen, plan 5.