Intervju med konsertaktuella Nils Berg

Artikel

Den 24 april kommer Nils Berg Cinemascope till Kulturens hus och tar oss med på en musikalisk resa genom indiska Punjab-provinsen genom en konsertupplevelse utöver det vanliga.

Jazzmusikern Nils Berg är sedan många år en av de mest inflytelserika musikerna inom nordisk jazz. Han är flerfaldigt prisbelönad och syns för den stora publiken bland annat i sitt band The Stoner och som musiker med Håkan Hellström och Tomas Andersson Wij.

När Nils Berg Cinemascope kommer till Luleå är det inte med en traditionell jazzkonsert. Istället får publiken följa med på en musikalisk resa.

Sedan starten 2011 har gruppen utvecklat sin idé att skapa musik tillsammans med filmat material från hela världen. I nya föreställningen Religion tas publiken med på en musikalisk resa genom indiska Punjab där sikher, muslimer, hinduer och kristna sjunger och spelar framför kameran och religionen, sången och rytmen löper som en röd tråd.

Marknad i Indien. Färgstarka föremål och en kvinna som sitter mitt bland dem.


Hur kom ni på idén?
– Vi åkte dit för att leta efter en sångare som vi sett på Youtube och blivit helt förhäxade av. Under veckan som vi letade efter honom mötte vi många fantastiska människor längs vägen. Alla möten filmades och vi förstod att vi fick med oss ett mikro-kosmos hem från Punjab där det rymdes väldigt mycket andlighet på ett helt annat sätt än vad vi har i Sverige.

Nils Berg beskriver Cinemascope som ett fönster ut mot världen, i detta fall mot Punjab, och människorna de mötte där.

Alla de inspelade filmerna från resan har legat till grund för konserten. Vad får publiken i Luleå möta?
– Det blir ett musikaliskt möte mellan oss som spelar live på scenen tillsammans med inspelade musiker och sångare i Punjab. En enorm färgprakt öppnas genom fönstret mot Punjab. Men den färgprakten skulle egentligen kunna finnas var som helst om man bara tittar lite extra noga. Men just i Punjab är färgerna extra starka så det är lättare att få syn på det där. Det blir ett färgstarkt musikaliskt möte från andra sidan jorden och kanske kan man genom det få syn på sina egna färger. Det är åtminstone min förhoppning, säger Nils Berg.

YouTube Visningbild

Och ni träffade till slut mannen ni åkte för att leta?
– Ja, under resans sjunde och sista dag hittade vi honom till slut. Han blev nog lite chockad över att några svenska musiker rest så långt för att träffa honom och få berätta hur mycket de berörs av hans röst. Men han fann sig snabbt tillrätta och bjöd in oss på finfika och lät oss ta del av hans värld. Han är minst sagt en spännande person.

Resan lämnade stora avtryck och väl hemma lades allt det inspelade materialet in i en byrålåda under sju år innan det plockades fram igen. Föreställningen fick vid premiären fina recensioner. Bland annat skrev en recensent i Göteborgsposten att föreställningen är ett spännande projekt med ett genialt koncept som vidgar synen på vad som är livemusik. ”Bland det bästa jag hört på länge. Riktigt jävla bra”.

– Ja, det var härligt kärnfullt formulerat. Vi blev väldigt glada för de orden. Vi får höra det ganska ofta från folk som inte trodde att de kunde uppskatta en jazzkonsert att de helt ändrat uppfattning efter att ha hört oss.

Nils Berg återkommer till Kulturens hus flera gånger under året. Redan i maj spelar han tillsammans med Tomas Andersson Wij och i november är han tillbaka i ett samarbete som ”Composer in residens” för Norrbotten Big Band.

Tre män i färgglada kläder poserar mot en vit bakgrund.


Köp din biljett till Nils Berg Cinemascope :Plays Religion här

Text: Jeanette Bergström
Bild: Pressbild, Unsplash

Sidan uppdaterades den 11 april 2024